k2 – kovačević konstrukcije

01
architecture & structures

Dostojevskog 15

Stambena zgrada

Dostojevskog 15

Novi Sad

2022

Jasno je bilo ako pričamo o oblikovanju, materijalizaciji, poruci, da se objekat u Dostojevskog 15 naslanja na Dostojevskog 19 bar u svojoj spoljašnjosti. Razlika je ono unutra, što diktira plac (u svakom smislu) i funkcija koja  opet za svaki stambeni objekat traži pomalo drugačiji pristup. I tu su i scenario i dijalozi u Dostojevskog 15 morali  doneti neke nove zaplete. Oni su se ,što nije slučajnost već opet  zadatost koja utiče na sam proces stvaranja, dobrim delom prelili i na Dostojevskog 11 kao završni nastavak.

To se, da ne mistifikujemo puno, pre svega odnosi na opsluživanje onog zajedničkog  mimo samih struktura stambenih jedinica. Povezivanje je postignuto simbolički sličnim rešavanjem komunikacija, rampi, zenitalnog osvetljenja, materijalizacijom unutrašnjih prostora, otvaranjem kroz velike ustakljene površine dvorišnih stanova ka širokim i prijatnim vizurama… Opet čuvajući neke osobenosti, formirana je jedna kompaktna dvorišna celina, koja je čini nam se uspela da izvuče i ono najbolje iz susednih objekata. Taj prelaz ka susednim objektima i na uličnom delu je bio vrlo jasan argument pri formiranju strukture, materijalizacije i kolorita. Kao i u Dostojevskog 19 hteli smo neku logičku transcedentnost u modernije ,koja godi prolazniku neupućenom previše u te procese. Nešto što bi se moglo nazvati prijatnom urbanom scenografijom.   

Stanovi su koncipirani kao i do sada. Pre svega prema sadašnjim zahtevima tržišta sa maksimalnim otvaranjem kroz velike staklene površine dvorišnih  i penthaus stanova ka prijatnim vizurama  i jutarnjem suncu. Ulični stanovi, koji su uglavnom manje kvadrature, su zadržali svoju i kompaktnost  same fasade formiranjem malih lođa i terasa sa staklenom ogradom u zatamnjenoj varijanti. Osim primarne uloge, lođe stanu daju dodatnu dozu prozračnosti ali i dalje ne narušavaju osećaj privatnosti i zaštite koju dom treba da pruži u kanjonu današnje gradske ulice. Kod velikih penthaus stanova je maksimalno iskorišćena postavka osnove i  krovnih lukova. To je omogućilo prostran dnevni boravak sa lučnim svodom velike visine i  terasom delimično zaštićenom već do sada pribegavanim rešenjem sa povučenim krovnim  mini kubusom, koji osim zaštitiničke ima i  ulogu razbijanja monotonije lučnog krova  i same upotrebe terase. Ona sada  pruža  i mogućnost boravka pod otvorenim nebom i osećaj još poroznije granice unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora.

MK 2.23.

Scroll to Top