k2 – kovačević konstrukcije

01
architecture & structures

Lukijana Mušickog 1

Stambena zgrada

Lukijana Mušickog 1

Novi Sad

2022

Lokacija, ulica, drvored, mali broj stanova i veliko povećanje cena na tržištu nekretnina dali su vetar u leđa projektu. Naglasićemo i veliko razumevanje i poverenje ukazano od strane investitora.

Zbog male parcele i osnove, za kvalitet objekta je bila od značaja odluka da se dvorište ne koristi za parkiranje i da se u suterensku garažu pristupa samo liftom i eventualno kolskom rampom. Time je izbegnut pasaž ka dvorištu koji bi pokvario sliku postamenta ovakvog objekta,  kao i suterensko stepenište, što je olakšalo razradu ulaznog dela.

Zanimljiv je start. Kako investitore građevince sazrele u vreme kasne postmoderne izvesti na pravi put. Kako nakititi zgradu a ne preterati. Da bude doterana ali i dalje dama. Spas smo našli u cigli i u njenom slogu. Okretali smo je, slagali, kinđurili ali smo joj sačuvali dostojanstvo. Osim unutrašnjeg i spoljnji kvalitet je dobijen odlukom da svi ulični otvori budu bez parapeta. Retka prilika da potpuno otvaranje ka ulici ima smisla. Pogotovo će se taj kvalitet osetiti kada okolno drveće olista. Razbijanje na više fasadnih ravni između otvora i pronalaženje veze sa postamentom je na kraju bio lak izbor. Unutrašnji zajednički sadržaj samo prati priču.

Retka prilika da se uspostavi komunikacija sa sopstvenim objektom (na broju 4) kao i pomalo gotsko-eklektičkim moćnim zdanjem Evangelističke crkve na broju 7, u odnosu na koju je birana boja cigle. Tako da sve zajedno u lepom ambijentu ulice odiše nekim skladom. Čak se i Cveletova (Radoje Cvetkov arh, dobitnik Tabakovićeve nagrade za arhitekturu 2015. godine)  zgrada na uglu, kao uspeli izdanak epohe postmoderne, pridružila  društvu.

Zgrada ima devet stanova. Dva po etaži sa penthaus stanom na vrhu. Sa sad sve češćim pristupom stanu direktno iz lifta.

MK 3.23.

Scroll to Top