k2 – kovačević konstrukcije

01
architecture & structures

Đurđa Brankovića 14-16

Stambena zgrada

Đurđa Brankovića 14-16

Novi Sad

2018

Zgrada na broju 14 je nasleđena kao započeta gradnja. Zapušten postojeći objekat koji je stajao 10-tak godina grubo ozidan do drugog sprata, stari vlasnici parcele su uspeli da povrate od bivšeg investitora i omoguće nastavak gradnje.

Objekti su rađeni kao jedna celina. Tako da se na postojećem objektu na broju 14 osim funkcionalnih intervencija (formiranje okna za lift, izmena u samim strukturama stanova i zajedničkom prostoru…) moralo intervenisati i na vizuelnom identitetu zgrade.

Tamno crvena fasadna cigla se nametnula kao zahvalan materijal, pokušavajući da delimično poveže matricu okolnih objekata. Pre svega zgrade na uglu ulica Đurđa Brankovića i Svetojovanske i zgrade u Đurđa Brankovića 4, koje su takođe rađene u crvenoj fasadnoj cigli. U kombinaciji sa opšavom, bravarijom i aluminijumskom stolarijom u tamno sivoj (antracit) boji kao i prepustima sa prepoznatljivom razigranošću u fasadnom malteru tamnih i svetlih tonova dobijena je kompaktna završena celina.

Cilj je bio jasan. Projektantskom i zanatskom veštinom ne ostaviti ništa nedorečeno. To se prenelo i na dvorišne fasade i na unutrašnjost objekta  sa već standardno visokim kvalitetom završnog opremanja.

Poseban kvalitet je dodatno naglašen ulaz. Uz već oproban način formiranja jedne potencijalne tačke susreta na spoljnjem stepeništu, nadovezala se rampa malog (prijatnog) nagiba koja kreće sa uzvišenja dvorišnog platoa za parkiranje. Model koji će se uspešno ponavljati u nekim budućim projektima.

Stanovi su koncipirani kao i do sada. Pre svega prema sadašnjim zahtevima tržišta sa maksimalnim otvaranjem kroz velike staklene površine dvorišnih  i penthaus stanova ka prijatnim vizurama. Ulični stanovi, koji su uglavnom manje kvadrature, su zadržali svoju i kompaktnost  same fasade formiranjem malih lođa. Osim primarne uloge, lođe stanu daju dodatnu dozu prozračnosti ali i dalje ne narušavaju osećaj privatnosti i zaštite koju dom treba da pruži u kanjonu savremene gradske ulice. Kod velikih penthaus  stanova je maksimalno iskorišćena postavka osnove i  krovnih lukova. To je omogućilo  prostran dnevni boravak sa lučnim svodom velike visine  i terasom delimično zaštićenom već do sada pribegavanim rešenjem sa povučenim krovnim  mini kubusom, koji osim zaštitiničke ima i  ulogu razbijanja monotonije lučnog krova  i same upotrebe terase.  Ona sada  pruža  i mogućnost boravka pod otvorenim nebom i  osećaj još poroznije granice  između spoljašnjeg i unutrašnjeg.

MK 2.23.

Scroll to Top