k2 – kovačević konstrukcije

01
architecture & structures

Prešernova 5

Porodična kuća

Prešernova 5

Novi Sad

2013

Rani radovi u sferi arhitekture porodičnog stanovanja. Nakon niza nadziranih, preprojektovanih i izvedenih kuća, došao je red i na prvi samostalan pečat. Ideja o kući u klasičnom smislu ne mora da podrazumeva i klasicizam. To je bila vodilja.

Stara opeka u kombinaciji sa novim materijalima, u spoju modernog i klasičnog pristupa projektovanju. Kosi krovovi, verande i badže pokrivene crepom i ravne korbizijanske forme sa limenim opšavom. Bitan aspekt je bio i formiranje jedne postojane celine koju čine i prateći sadržaji ulazne kapije, trema, garaže.

Unutrašnjost naravno diktira današnji način života. Dnevni boravak sa podrazumevanim pratećim sadržajima i gostinjskom sobom na prizemlju i spavaće i dečije sobe u potkrovlju.

Krov dvorišne verande velikog raspona formira i krovnu ogradu terase spavaće sobe, stvarajući tako prijatan prožimajući efekat čitavog prostora. To se nije desilo na uličnoj fasadi sa badžom u potkrovlju koja je trebala biti ostrvo u krovnoj oblozi a ne nastavak fasadnog uličnog fronta.

Ostala je lekcija koju je trebalo naučiti. Nerazrađen crtež je uglavnom okidač za grešku, iako je većini projektanata uvek lakše okriviti samo izvođača. Ali zato se to i zove Rani radovi.

MK 3.23.

Scroll to Top