k2 – kovačević konstrukcije

01
architecture & structures

Mojkovačka 9

Auto stakla Ivanić

Mojkovačka 9

Novi Sad

2011

Verovatno prvi zaista samostalan autorski projekat. Narudžbina sa jasno određenom funkcijom. Prijem, prostor za montažu auto stakala, magacin za stakla i kancelarijski deo.

Uz potrebu za nekom vrstom brendiranja (ili ti rebrendiranja)  samim objektom, bilo je teško uklopiti se u (ne) postojeći urbanizam. Mada ovaj kraj sve više poprima odlike oblasti za male i srednje zanatske i uslužne delatnosti ljudi koje je ratni vihor devedestih doveo na ovo tle da žive a  čuvena tranzicija i progres nakon toga usmerila čime i da se bave, to se po spoljašnjosti izgrađenih ili dograđenih objekata ne bi dalo zaključiti. Tako da je akcenat stavljen na samu strukturu koja pokazuje postojanost i sigurnost bez prevelike želje za isticanjem.

Laka je bila odluka da naglasak bude na reprezentativnom frontu sa pokušajem laganog prelaska ka magacinskim namenskim prostorima.

Front je simbolički rešen kolonadom betonskih stubova, obloženim u alubondu na aluminijumskoj podkonstrukciji, koji zajedno sa krovnom pločom formiraju trem. Funkcionalno  raščlanjenje je jasno. Ulazne trake za menjanje stakala različitih tipova vozila, prijemni deo i iznad  kafeterija u strukturalnoj fasadi  za klijente koji čekaju uslugu. Ovo je postignuto ritmičnošću i naglašavanjem samih stubova i ispune između njih.

Na gornjoj etaži se nalazi magacin za stakla, čije je oblaganje kao i preostalih fasadnih ravni uličnog objekta urađeno u industrijskim limenim panelima, sa nastojanjem da se utisak magacinskog prostora ublaži detaljima trakastih prozora malih dimenzija za osvetljenje. Ovde je plaćen i danak neiskustvu vezanom za kasno definisanje pozicije olučnih vertikala.

Pomoćni magacinski objekat  služi samo za skladištenje stakala i poseban je aneks-kubus obložen vertikalnim trapezastim aluminijumskim limom.

Konstrukciju objekta zbog velikih težina stakala formiraju armirano-betonski ramovi i ploče sa čeličnim krovnim rešetkama i rožnjačama.

MK 1.23.

Scroll to Top