k2 – kovačević konstrukcije

01
architecture & structures

Ložionička 43

Višeporodična kuća

Ložionička 43 

Novi Sad

2021

„Ovo je još jedan beli kubus u inflaciji belih kubusa sa antracit sivom alu stolarijom, staklom i eventualno nalepljenom oblogom u imitaciji drveta“.

Probali smo da demantujemo tu rečenicu još u samoj razradi. Pre svega pokušajem da napravimo iskorak samim volumenom. Koji je, kao što je i najčešće slučaj proizašao iz urbanističko-tehničkih ograničenja i parametara za konkretnu lokaciju i naravno velikim delom, što bi voleli  da verujemo, iz funkcije.

Kreirane su četiri stambene jedinice. Jedna u prizemlju, dve na prvom spratu i jedna na povučenoj etaži.

Imali smo dobru saradnju sa investitorom koji je i sam od starta imao želju  za  modernim objektom visokog kvaliteta ali je po inerciji išao za idejom ka sad već konfekcijskim modernim objektima na ovim prostorima što smo zajedno na kraju pokušali da prevaziđemo. Formirane su četiri kvalitetne stambene jedinice sa jasnim razdvajanjem dnevnog boravka i mirnog dela. Naglasak na stanu sa velikom terasom na poslednjoj etaži nam je dao dodatnu slobodu u kreiranju prostora u kojem će moći jednako kvalitetno da se uživa i spolja i unutra. Taj osećaj se investitor trudio da prenese i u celom enterijeru zgrade i uređenju dvorišta do najsitnijih detalja (u razradu naše ideje ulične ograde koja je usledila na kraju radova smo možda trebali više da se uključimo).

Volimo da objekat koliko je god to moguće prilagodimo ritmu ulice ili napravimo bar neku sponu ili asocijaciju. Često se desi u ovoj našoj sredini da je baš teško naći neku polaznu tačku, između ostalog i zbog brzih promena koje se dešavaju  stihijski na mikro celinama u prostoru i koje će verovatno i ostati neusaglašene. Onda tu asocijaciju valjda izmisliš. Meni se čini da je ovaj objekat ugledao preko puta Dom zdravlja , pa je odlučio bar njemu da se približi i javi na neki način.

MK 1.23.

Scroll to Top