k2 – kovačević konstrukcije

02
structures

Fabrika betona

Fabrika betona

Alibunar

2018

Zgrada se  nalazi u centru grada, a opet izdvojena u mirnu ulicu sa jednosmernim saobraćajem i velikim procentom zelenila, u zaleđu glavnih saobraćajnih tokova.

Pokušaj “utiskivanja” objekta u kontekst same ulice izveden je fasadnom opnom sa travertin pločama ali i ozelenjavanjem prostora oko zgrade i u dvorištu objekta. Travertin specijalno biran tako da ima minimum šarenila u strukturi, inicira igru svetlih i braon tonova koji se sklapaju u jednu celinu, kako na uličnom delu tako i u dvorištu ali i u enterijeru.

Igra svetlosti dominira i u  zajedničkim prostorima, pa su tako talasaste forme primenjene na svetlosne otvore prenesene i na ograde stepeništa i dizajn lift kabine. Ovo je bila retka prilika da se malo širi i razuđeniji prostor zajedničkih komunikacija u stanogradnji slobodnije oblikuje i privede nameni. Do pojave tog prostora je došlo pre svega odlukom da se sam “core” zgrade koji nastaje kada se rešava objekat sa centralnim dvorišnim krilom ne koristi za namicanje kvadrata stanova već za stvaranje dodatne zajedničke vrednosti za stanare i ostale korisnike prostora.

Stanovi su koncipirani kao i do sada. Pre svega prema sadašnjim zahtevima tržišta sa maksimalnim otvaranjem kroz velike staklene površine dvorišnih  i penthaus stanova, ka prijatnim vizurama  i jutarnjem suncu. Vodilo se računa  i o osećaju privatnosti i skrivanju ili otvaranju pogleda prostorija koje se nalaze u zoni spajanja krilnog i uličnog trakta. Ulični stanovi, koji su uglavnom manje kvadrature, su zadržali svoju i kompaktnost  same fasade formiranjem malih lođa. Osim primarne uloge one i ovaj put stanu daju dodatnu dozu prozračnosti ali i dalje ne narušavaju osećaj privatnosti i zaštite koju dom treba da pruži. Kod velikih penthaus  stanova je maksimalno iskorišćena postavka same osnove i  krovnih ravni, što je omogućilo  veliki dnevni boravak i delimično nadkrivene terasa sa ravnim plafonima i spratnom visinom od tri metra u središnjem dvorišnom krilu zgrade.

MK 2.23.

Scroll to Top