k2 – kovačević konstrukcije

01
architecture & structures

Dostojevskog 20

Stambena zgrada

Dostojevskog 20

Novi Sad

2015

Projekat  je nastao u saradnji sa projektantskom kućom STUDIO I. Idejno rešenje je bilo formirano od strane kolega. Mi smo se uključili u razradu pre svega dvorišta, suterenskog dela, penthaus stana i materijalizacije same fasade.

Zbog uzane i dugačke parcele odustalo se od projektovanja podzemnih garaža. Na sreću tako je sačuvan orah u dvorištu, koji je postao zaštitni znak objekta, a njegova krošnja prostor ispod kojeg se rado okupljaju stanari.

Mala osnova nam je omogućila da fizički odvojimo stanove na etaži, sa dodirom samo na spoju sanitarnih čvorova, kao i da dvorišni stan isprojektujemo sa kuhinjom sa prirodnim osvetljenjem i ventilacijom, posredno, preko lođe.

Ulična fasada i stanovi su zadržali kompaktnost, takođe formiranjem malih lođa. Osim primarne uloge, lođe stanu daju dodatnu dozu prozračnosti ali i dalje ne narušavaju osećaj privatnosti i zaštite koju dom treba da pruži u kanjonu današnje gradske ulice.

Kod velikog penthaus stana maksimalno je iskorišćena postavka osnove i  krovnog luka. To je omogućilo prostran dnevni boravak sa lučnim svodom velike visine i terasom delimično zaštićenom krovnim mini kubusom, koji osim zaštitiničke ima i ulogu razbijanja monotonije lučnog krova i same upotrebe terase.  Povučeni kubus sada pruža i mogućnost boravka pod otvorenim nebom i osećaj još poroznije granice između unutrašnjeg i spoljašnjeg.

Vanjština. Odlučili smo se za jednostavan moderan izraz sa naglašavanjem korpusa na uličnoj regulaciji u tamno sivoj nijansi cigle.

Naročitu poveznicu sa susedima nismo našli.

MK 2.23.

Scroll to Top